woensdag 28 september 2011

Zwarte dag voor Voerendaal

Na een gelijkspel tegen een sterk Hongaars team heeft Voerendaal in de vierde ronde wel het onderspit moeten delven. Libertas Nereto uit Italie was met 5-1 veel te sterk. Voerendaal kwam geen moment in de wedstrijd en verloor kansloos. Het team zakt zo naar de onderste regionen van de middenmoot.


Matig begin
Al voor de wedstrijd begon was het mis bij Oscar en Tom. Zij ergerden zich aan de arbiters, die laatkomer Smirin (GM, 2672) geen nul gaven, wetende dat zij bij te laat binnenkomen wel meteen een nul hadden moeten incasseren. Hier geldt immers de regel dat je de partij verliest als je ook maar 1 seconde na de start van de wedstrijd aan je bord verschijnt. Daarnaast kwam geen van de Limburgers met voordeel uit de opening; Ali misrekende zich en kwam zelfs meteen slecht te staan.

Langzaam maar zeker gaat het mis
Oscar bereikte met wit niets, en bood daarom maar eens remise aan. Zijn tegenstander had geen enkel bezwaar tegen een puntendeling. Ondertussen had Tom een kwaliteit tegen een pion geofferd, en toen hij een tweede pion besloot te pakken, kwam de zwarte dame vervelend op bezoek in zijn koningsstelling. Met een kleine combinatie beslechtte de Italiaan de partij in zijn voordeel. Topscorer Christof had zijn dag niet; grootmeester Kogan bevocht hem met zijn eigen wapens en Christof ging langzaam ten onder aan de vele zwaktes in zijn stelling. Ook Bob kon het niet redden. Na de opening leek er weinig aan de hand, maar ook hier kwam een Italiaanse dame op bezoek in zijn stelling en Bob’s stelling kon haar charmes niet weerstaan. 3,5-0,5 achter, en een debacle tekende zich af.

Ali komt goed weg
Na zijn vergissing in de opening had Ali weliswaar een pluspion, maar daarvoor had zijn tegenstander heel veel compensatie. Alle zwarte velden waren in zijn bezit, de stukken van Ali hadden weinig goede velden en zijn koning kwam enigszins op de tocht te staan. Ali bleef echter koel verdedigen, zodat zijn heel erg slechte stelling veranderde in een heel slechte stelling. Op dat moment besloot Antoniewski wat tijd op de klok te winnen door de zetten te herhalen, maar dat deed hij net iets te vaak. Ali was er als de kippen bij om remise te claimen, en hoewel zijn opponent daar in eerste instantie niets van wilde weten, moest hij later inbinden en de claim inwilligen.

Patrick redt het ook niet
Patrick had de opening met zwart goed doorstaan, en in het late middenspel zelfs materiaal gewonnen. De kiebitzers aan de zijlijn hadden het punt al geteld, en rekenden op een aanvaardbare 4-2 nederlaag. Inderdaad moest zijn tegenstander een aantal keren de enige zet vinden, maar dat leidde wel tot een steeds betere stelling. Theoretisch zal het allemaal nog wel beter geweest zijn voor Patrick, maar in de praktijk was het niet te houden.

Zeer forse nederlaag
Een heel harde nederlaag dus, en na de overwinning en het gelijkspel in ronden 2 en 3 staat Voerendaal weer met beide benen op de grond. Weliswaar zat er bij Patrick misschien wat meer in, maar Ali kwam heel goed weg met remise. Er viel dus weinig af te dingen op deze uitslag. Voerendaal zakt weg naar diepere regionen, en zal morgen uit een ander vaatje moeten en willen tappen om weer de weg omhoog in te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten