dinsdag 27 september 2011

Gelijkspel tegen sterke Hongaren!

In de derde ronde van de Europacup schaken heeft Voerendaal gelijkgespeeld tegen het Hongaarse Haladas VSE: 3-3. Hiermee behoudt het team zijn positie in de middenmoot. De jonge Hongaren, op de plaatsingslijst 18 plaatsen hoger ingeschat dan de Limburgers, namen een 3-1 voorsprong. De topborden (Ali en Christof) wonnen echter, zodat toch nog een gelijkspel werd binnengehaald.



Voerendaal goed uit de startblokken

Dankzij een goede teamvoorbereiding, een gezamenlijke wandeling door de heuvels van Rogaska Slatina, kwam Voerendaal goed uit de opening. Niemand had problemen, Christof stond prettiger en Tom won een pion. Toen de tegenstander van Oscar remise aanbood, zag deze dan ook geen reden om dat te weigeren. Een remise met zwart tegen een sterkere en jongere tegenstander is nooit weg, ook een prima gelegenheid om de hitte van de speelzaal te ontvluchten!
Haladas komt op voorsprong

Patrick kwam ook mooi uit de opening, maar lette even niet op en plotseling sprong een zwart paard naar voren. Dat kostte hem het loperpaar, waarna zijn voordeel niet meer voldoende was voor de winst. Patrick komt hiermee op 2 uit 3, een prima score. Tom was al na de eerste zet uit zijn voorbereiding, kreeg een paar pionoffers om zijn oren waarmee zijn tegenstander een stuk won. Daarnaast werd een loper van Tom op b6 helemaal ingegraven. Uiteindelijk wist Tom het tij niet te keren, al leek hij kansen op meer te hebben gehad. Ook Bob moest de zeilen strijken. De openingsfase werd goed doorstaan, en hetzelfde gold voor het middenspel. In het vroege eindspel viel echter zijn h-pion, en de Hongaar maakte het netjes af. Haladas dus op voorsprong: 3-1.
Ali brengt spanning terug

Gelukkig stonden de twee topborden op dat moment al erg mooi, zodat de Voerendaalse hoop op een gelijkspel levend bleef. Ali stond de hele tijd onder druk, maar sprong met zijn paard de witte stelling binnen. Als toptalent Richard Rapport (15, grootmeester en al een rating van 2541) meteen de kwaliteit had geofferd door dit paard te pakken, dan had hij gewonnen. Maar hij verloor de kwaliteit op een andere manier, waarbij zijn koning helemaal naar g5 werd gejaagd. Dat overleefde de monarch niet, hij werd mat gezet. Tussenstand: 3-2 achter, nog een goed staande partij te gaan!
Christof redt gelijkspel
Christof pakte net als gisteren uit met kleine middelen. Een ruimtevoordeel werd omgezet in een pion voorsprong. Daarna maakte hij een vrijpion en viel de zwarte koningsstelling uit elkaar. Toen hij een stuk won, gaf de Hongaarse IM met grote tegenzin de pijp aan Maarten. Daarmee blijft Christof op IM-normkoers en haalde Voerendaal een gelijkspel tegen de veel sterker ingeschatte Hongaren!
Patrick op weg naar cultstatus

Het filmpje van gisteren, met een touwtjespringende Patrick en een stoicijns voor zich uitkijkende Kosteniuk. doet het goed. Het is al 305 keer bekeken op Youtube, de teller blijft lopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten