donderdag 29 september 2011

Krappe nederlaag tegen White Rose

In de vijfde ronde van de Europacup schaken te Rogaska Slatina (Slovenie) heeft Voerendaal een kleine nederlaag geleden: 3,5-2,5 tegen het iets lager geplaatste White Rose. Achteraf had er meer ingezeten, maar misschien ook wel minder. De nederlaag lijkt daarom terecht. Na twee keer op rij verloren te hebben zakt Voerendaal wat weg in het klassement. Christof is met 3,5 uit 5 topscorer van het team, hij behoudt zijn kansen op IM-norm en IM-titel.


Met nadeel uit de opening
Ondanks de verschillende vormen van voorbereiding, zowel door wandelingen in de heuvels als achter het schaakbord, kwam een aantal spelers van het Limburgse team niet zonder kleerscheuren uit de opening. Ali stond wat gedrongen, Oscar kreeg tegen dezelfde speler als vorig jaar weer weinig ruimte, Tom had geen geweldige structuur. Daar stond tegenover dat Christof met een bekend openingsvalletje een pion won.

Veel vervelende stellingen
De slecht staande borden gingen van kwaad tot erger. Tom dacht lang na, maar kon zijn stukken niet op mooie velden krijgen. Oscar ruilde twee stukken tegen toren en pion, maar werd langzaam weggespeeld. Bij Ali kwamen de witte stukken akelig naar voren. Ook Bob leek niet helemaal jofel te staan. Gelukkig stond Patrick erg prettig, en Christof had nog steeds een gezonde pluspion.

White Rose komt op voorsprong
Bij Tom ging er materiaal verloren, en ondanks tegenstribbelen moest hij zijn tegenstander feliciteren. Patrick wilde erg snel erg veel, in plaats van langzaam de druk op te voeren offerde hij een stuk. Hij bleek zich misrekend te hebben, en bleef achter met een rokende puinhoop die ooit een prachtstelling was. Bij Ali ging de ene na de andere pion er af, zodat hij op een gegeven moment met drie pionnen minder zat te spelen in het eindspel. Dat liep natuurlijk niet goed af: 3-0 achter!

Voerendaal doet iets terug
Gelukkig had Bob goed opgelet, en met een dubbele aanval op een verdwaalde zwarte toren en de zwarte koningsstelling kon hij binnenkomen op h7. De zwarte pionnen die de koning moesten beschermen stonden allen al langs het bord, en toen Bob de druk opvoerde met zijn torens en loper moest zwart de vlag strijken. Ook bij Christof ging het goed. Hoewel zijn eindspelvoering niet de lesboekjes zal halen, wist hij toch zijn pluspion om te zetten in winst. Hiermee blijft hij op koers voor zijn laatste IM-norm. De achterstand was zo teruggebracht tot 3-2, zou het dan toch nog lukken?

Net niet gelukt
Bij Oscar verliep de partij net als vorig jaar: weinig ruimte, materiaalverlies, langzaam weggespeeld – en op het beslissende moment kiest de tegenstander niet een winnende koningszet naar voren, maar een suboptimale koningszet terug. Werd het vorig jaar remise, nu kreeg Oscar in wederzijdse tijdnood zelfs verschillende kansen op de winst. Hij wikkelde echter af naar een eindspel waarvan hij dacht dat hij kansen had, maar wat in de praktijk helemaal niks bleek te zijn. Remise dus in deze partij die alle kanten op ging. Het betekende een 3,5-2,5 nederlaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten