zondag 25 september 2011

Voerendaal houdt schade beperkt

Goed begin Europacup schaken voor Voerendaal
Tegen het altijd lastige A DAN DZO & PGMB uit Oekraine heeft Voerendaal de schade binnen de perken weten te houden. In de eerste ronde van de Europacup werd met 1,5-4,5 verloren. Geen schande tegen zes professionals, met drie uit de top honderd van de wereld. De zes Voerendalers gaan de maandag na terugkeer weer allemaal aan het werk.

Christof scoort eerste Europacuphalfje Voerendaal ooit
De Limburgse spelers kwamen over het algemeen goed uit de startblokken; de voorbereiding was goed geweest en op de meeste borden kwam een gelijke stelling. Christof viel de eer te beurt om de score van Voerendaal in de Europacup te openen: na een Engelse opening werd er veel geruild zodat de grootmeesterlijke tegenstander geen andere keuze had dan remise toe te staan. Bij Bob ging het minder goed. Zijn tegenstander lokte hem uit zijn voorbereiding, en het Koningsgambiet dat uiteindelijk op het bord kwam liep niet goed af. Ook Oscar wist niet overeind te blijven. De Egel-opzet ging prima, maar ergens lette hij niet goed op en toen ging het bergafwaarts. Tussenstand 2,5-0,5.

Voerendaal scoort nog twee halfjes
Patrick leek nooit problemen te hebben. Hij won ergens een pion, en de tegenstander kon die alleen terugkrijgen door ongelijke lopers toe te staan. Nadat Patrick de overgebleven torens geruild had, was er weinig meer te beleven, hoewel de grootmeester het nog lang bleef proberen. Tom wist zijn tegenstander in het vroege middenspel te verrassen met Pxe4, en na de volgende afwikkeling stond het ongeveer gelijk. Langzaam maar zeker kwam echter het verschil in speelsterkte naar boven, zodat Tom uiteindelijk toch moest opgeven. Ali was als laatste bezig. Met zwart was hij redelijk uit de opening gekomen, maar dat is nog niet voldoende. Ook in het middenspel bleef hij keurig overeind, zonder ook maar een krimp te geven. Uiteindelijk werd hij terecht beloond met een halfje.

Teamcaptain tevreden
Teamcaptain Tom Bus was zeer te spreken over het resultaat tegen deze sterke tegenstanders. Zes grootmeesters, drie remises waar op basis van de elo-rating een halfje minder was verwacht. Hij hoopt op een mooie indeling morgen, zodat er weer gescoord kan worden. Dan zullen ook de verliezers van vandaag proberen te scoren.

Algemene indruk
De algemene indruk is licht positief. Er is voldoende ruimte om te spelen, speelzaal is aan de warme kant, hotel en eten zijn prima. Jammer is dat de echte top in een andere zaal (drie verdiepingen lager) speelde dan Voerendaal vandaag. Als het team wat zou afzakken, zou het zelfs in een heel ander hotel de wedstrijden moeten spelen. Dan zou het helemaal onmogelijk worden om de top te volgen. Duimen dus dat dat niet gebeurt!

1 opmerking:

  1. Mannen, veel succes in de tweede ronde. Ik ga er vanuit dat Voerendaal dan de eerste overwinning(zowel individueel als qua team) gaat pakken!!!

    BeantwoordenVerwijderen