maandag 26 september 2011

Voerendaal boekt eerste overwinning in Europacup!

Deze maandag speelde Voerendaal tegen Nidum uit Wales. Dit team is bij de Europacup als 58e geplaatst, zodat de Limburgers kansen zagen op een overwinning. Dat kwam uit: met 4,5-1,5 trokken ze aan het langste eind. Christof, Oscar, Patrick en Bob wonnen, Tom maakte remise en Ali verloor. Voerendaal staat nu met 2 matchpunten en 6 bordpunten in de middenmoot.



Snel op voorsprong
Al na twee uur spelen stond Voerendaal met 2-0 voor. Oscar viel de eer te beurt om het allereerste volle punt van Voerendaal ooit in de Europacup te scoren. Zijn tegenstander week af van zijn gebruikelijke Siciliaans, maar bleek de Caro-Kann niet te beheersen. Vrijwel direct daarna bracht Bob de 2-0 op het scorebord met een mooie combinatie. Kijk eerst naar het diagram, denk na hoe zwart hier kan winnen en lees dan pas verder hoe Bob won!



Bob speelde hier 15… Lxh2+ en wit gaf meteen op. Dat was wat vroeg, maar wel terecht. Op 16. Kxh2 Dh4+ 17. Kg1 had Bob een tweede loperoffer gepland: 17… Lxg2 en na 18. Kxg2 Dg5+ 19. Kh1 Tf6 20. Pf3 Th6+ 21. Ph2 Dh4 en mat volgt. Ook 18. f3 Dg3 redt wit niet meer. Prachtige overwinning! Bob was een beetje teleurgesteld dat hij al dit moois niet meer op het bord kon brengen. De wedstrijd zag er goed uit, want ook Patrick en Christof stonden prettig. Bij Tom was het onduidelijk, terwijl Ali ergens een pion was kwijtgeraakt.
Overwinning wordt binnengesleept

Christof speelde een heel solide partij. Langzaam maar zeker drukte hij zijn tegenstander van het bord af. Eerst viel pion d3 ten prooi aan de Voerendaalse stukken, wat later in de partij was ook pion b3 ten dode opgeschreven. De man uit Wales gaf het toen maar op. Ook Patrick had het heel degelijk aangepakt, en hij overspeelde zijn tegenstander met kleine middelen. Op een gegeven moment had hij een vrije c-, d- en e-pion, terwijl de Welshman daar alleen een vrije a-pion tegenover kon stellen. Dat was natuurlijk niet voldoende: 4-0 en de eerste overwinning was binnen!
Ali en Tom vechten voor het team

De bestrijding van het Koningsindisch die bij Ali op het bord kwam was misschien niet optimaal. Zwart won een pion, en daarna kwam zijn centrum gevaarlijk naar voren. Uiteindelijk kwamen deze pionnen zelfs tot e2 en d2. Ali kon nog even in troebel water vissen, maar het bleek niet voldoende. Tom kreeg zijn geliefde Engels op het bord, misschien geen verstandige keuze tegen een team uit Wales. Inderdaad bleek zijn opponent van alle ins en outs op de hoogte, en na afloop wist Tom niet waar hij zijn openingsvoordeel had verspeeld en ook niet hoe hij het had kunnen behouden. Uiteindelijk kwamen er ongelijke lopers op het bord, en zoals bekend is dat vaak remise. Ook nu was dat het geval.
Conclusie

Al met al een mooie overwinning, al was er van tevoren wel op meer gehoopt tegen dit niet al te sterke team. Vooral Ali zal niet tevreden zijn. Morgen is er weer een kans om alles goed te maken. Voerendaal staat nu in de middenmoot en kan daarom een sterke tegenstander verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten