vrijdag 30 september 2011

Voerendaal drinkt gifbeker verder leeg

In de zesde ronde van de Europacup te Rogaska Slatina heeft Voerendaal met 3,5-2,5 verloren van het Sloveense SD Radenska Pomgrad. Na een goede start, met drie punten uit evenzovele wedstrijden, heeft het Limburgse team drie keer op rij verloren. Het zag er veelbelovend uit vandaag, maar het wilde gewoon niet lukken. Christof blijft kansen hebben op zijn derde IM-norm, die ook de IM-titel zou betekenen.


Voerendaal met voordeel uit de opening
Het zag er in het begin erg mooi uit voor Voerendaal. De tegenstander van Oscar gaf al op zet vier een pion weg zonder enige vorm van compensatie te ontvangen. Ook Tom en Ali waren prima uit de opening gekomen, Bob was zeer tevreden met zijn Moderne Benoni en Christof had een gelijke stelling waar hij geen enkele reden tot zorg had. Ook Patrick had geen reden tot klagen. Na twee uur spelen stond Voerendaal al met 2-1 voor: Bob en Patrick speelden remise, Oscar had gewonnen van een snelschakende tegenstander.

Limburgs voordeel vervluchtigt
Jammer genoeg verliep de wedstrijd vanaf dan niet zoals gewenst. Het openingsvoordeel van Tom verdween langzaam, de Sloveen weigerde zijn remiseaanbod en kwam steeds beter te staan. Ali had een mooie koningsaanval op touw gezet en kon op een gegeven moment kiezen uit drie goede zetten. Hij koos niet de beste, en langzaam ging het bergafwaarts totdat hij zelfs moest opgeven. Ook het remiseaanbod van Christof werd geweigerd, waarna hij wat beter kwam te staan. Een moment van onachtzaamheid in de tijdnoodfase kostte hem zijn voordeel, zodat het alsnog remise werd.

Net geen gelijkspel
De tussenstand werd dus 2,5-2,5, en ploegkapitein Tom moest vechten voor het halfje dat zijn team een gelijkspel zou opleveren. Hij had echter een zeer lastige en slechte stelling, en ondanks zijn verbeten inzet om er toch nog iets moois van te maken ging het mis. Wederom een 3,5-2,5 nederlaag dus, en het gevoel dat er echt meer in had gezeten.

Toch nog een lichtpuntje
Het goede nieuws is dat Christof nog altijd kans heeft op een IM-norm. Als hij een sterke tegenstander krijgt mag hij verliezen, bij een niet al te sterke tegenstander is remise (waarschijnlijk met wit) voldoende. Doordat Voerendaal steeds verder afgezakt is, loopt hij echter het risico dat zijn tegenstander over een lage rating beschikt, zodat hij nog moet weten. Zodra de indeling bekend is weten we meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten